Perefirma Pepekala on kalaäris tegutsenud juba 30 aastat
Kala ning kalatoodete jae- ja hulgimüügi, käitlemise ning väärindamisega tegelev Pepekala OÜ sai alguse 1990. aastate alguses veidi pärast Eesti Vabariigi taassündi.
Pepekala sai alguse nõudlusest – üks soomlasest ärimees kaebas kaasmaalasele Pertti Tervonenile, et Eestis ei ole saadaval normaalset kala. Tervonen kaasas partneriks Pepekala tänase juhi ja omaniku Reet Rohesalu ning nad panid ettevõttele nime, kus oli ühendatud Pertti nimi ning firma tegevusala. „Olime esimesed, kes hakkasid Eestisse tooma forelli ja lõhet, samuti hakkasime kala müügiks grillima ja suitsutama. Eesti inimene oli seni pigem harjunud kala soolama,” meenutab Rohesalu.
Kala impordib Pepekala endiselt enamasti Soomest, kuid müüakse muidugi ka Eesti jõgedest ja järvedest pärit kalu. Ettevõttel on pikaajalised partnerid, kelle puhul saab olla kindel nende toodangu kvaliteedis. „Müüme kõike vastavalt saadavusele ning hooajale – vähihooajal vähki, kammkarpe ning kõiki kalu kilust angerjani, samuti soola- ja suitsukala, kalamarja,” loetleb Rohesalu. „Muutus on 30 aastaga suur: populaarseks on saanud lõhe ja forelli kõrval ka näiteks Euroopa ahven ja kuld-merikoger ehk doraado. Eelistatakse kalu, millel oleks võimalikult vähe luid.”
Pepekalal on partner, kes tegeleb kala suitsutamisega ning nende toodetesse ei ole lisatud säilitusaineid. Suitsuahju minevate kalade puhul on kogenematusest näiteks oht üle soolata ning liigsete maitseainetega kala ehe maitse ära tappa. Pepekala tooted on pigem vähesoolased, samuti müüakse kala võimalikult värskena ja seetõttu võetakse uut kaupa vastu kaks korda nädalas. Kala ostes tahad seda ju kohe süüa, sest värskena on kala kõige parem!
Pepekala värsket kala saad osta Tabasalu Taluturult igal laupäeval kell 11-14 .
Allikas: Äripäev, 06.01.2023 / Foto: Mikk Kask